Analyse en tips:
e-mails onder de loep

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day
Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

We weten dat de lente elk jaar in maart begint, zo zeker zijn we er ook van dat Black Friday elk jaar van start gaat na de vierde donderdag in november. Voor bedrijven is dit niet alleen een kans om hun producten te promoten, maar ook om hun e-mail marketingstrategieën op scherp te zetten. In deze blog gaan we dieper in op de Black Friday- en Singles’ Day campagnes van verschillende bedrijven. We analyseren wat goed is en wat beter kan, en delen inzichten over de trends die de aandacht trekken. Laten we samen ontdekken welke bedrijven de e-mailgame echt begrijpen en welke nog een stapje extra kunnen zetten!

Zooplus – PRE Black Friday

📢 Claudia, vanaf vandaag PRE Black Friday! 📢

Bekijk de mail

Gebruik van personalisatie
In de onderwerpregel word je al aangesproken met je naam, super fijn natuurlijk! Nu weet je meteen dat deze mail voor jou bedoeld is. Helaas is dat waar de personalisatie stopt van de ZooPlus mail. Je krijgt in de mail een generieke aanbieding voor droogvoer te zien, met een uitgelicht product voor hondeneigenaren. Stel jij hebt een cavia die alleen maar paardebloemwortel te eten krijgt, dan heb je aan dit uitgelichte product geen boodschap.

ZooPlus kan dit gemakkelijk opvangen, omdat er bij inschrijven van de nieuwsbrief gevraagd wordt om aan te geven wat voor soort huisdier(en) je hebt. Daarnaast hebben klanten een account waar deze informatie ook uitgehaald kan worden om vervolgens dynamisch te worden ingeladen in de mailings.

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

Het inzetten van directional cues
Nog een ding wat ZooPlus goed begrepen heeft, maar wat nog geperfectioneerd kan worden is het gebruiken van directional cues. Het inzetten van directional cues is een krachtige manier om je lezers te begeleiden naar waar jij wil dat ze naartoe gaan. Wanneer goed ingezet, kunnen deze subtiele psychologische trucs je helpen een hoge(re) conversie te behalen. Maar wat gaat er hier dan precies goed of juist niet helemaal gelikt?

Wanneer je de mailing op een mobiel apparaat bekijkt zie je de ogen van onze harige vriendjes in de banner naar de belangrijkste boodschap kijken: namelijk dat je vanaf nu profiteert van voordeel met de PRE Black Friday kortingen.
Goed bezig! Dit is een mooi voorbeeld van een directional cue, alleen is ZooPlus vergeten dit ook door te voeren in hun desktop versie van de e-mail. Op die variant lijken zij juist over de boodschap heen te kijken. Misschien zien ze een laserlichtje in outer space?

Ook raden wij ZooPlus voor een volgende actie aan om de boodschap van de visual iets aan te passen. Nu moeten lezers eerst door een aantal alinea’s spitten om te ontdekken dat ze korting krijgen. Je haalt meer conversie uit je mail als je lezers meteen weten wat de toegevoegde waarde voor hen is. Als webwinkel wil je natuurlijk je sales promoten, maar je klant is juist geïnteresseerd in wat zij terugkrijgen voor het voltooien van een aankoop. In dit geval is dat 30% korting, dus zet die maar lekker groot en duidelijk in de mail.

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

CTA’s in de mail
Het optimaliseren voor mobiel is ontzettend belangrijk, want maar liefst 70%-80% van B2C klanten leest hun nieuwsbrieven op een mobiel apparaat. ZooPlus heeft dit prima begrepen en deze Black Friday mail geoptimaliseerd, goed gedaan! Een tip die wij meegeven is om de CTA boven de vouw (wat zichtbaar is zonder te scrollen) te zetten. De boodschap van de CTA ‘deals bekijken’ is duidelijk, de klant weet precies wat ze kunnen verwachten wanneer ze hier op klikken. In dit blog leer je hoe je de best converterende CTA kan opzetten.

Asian Food Lovers – Singles’ day mail

Alleen vandaag ⏰ 11% korting op ALLES

Bekijk de mail

Tijdgebonden aanbiedingen
Asian Food Lovers prikkelt meteen hun lezers door gebruik te maken van een snippet die urgentie oproept. Door urgentie te integreren in de onderwerpregel van je e-mails, vergroot je de kans dat ze geopend worden. Urgentie trekt namelijk direct de aandacht en laat je nieuwsbrief opvallen te midden van andere berichten. Het gebruik van urgentie is meer dan slechts een marketingtruc; het berust op een psychologisch principe. Mensen zijn eerder geneigd tot actie over te gaan wanneer ze het gevoel hebben iets waardevols te kunnen missen. Door urgentie in je e-mails te verwerken, moedig je de lezer aan om onmiddellijk actie te ondernemen en vergroot je zo je conversie. Asian Food Lovers heeft dit perfect begrepen.

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

Havaianas Single’s day pre-access

🩴 Early access: -11% + GRATIS VERZENDING 🩴

Bekijk de mail

Een duidelijke incentive
Bij deze e-mail kan je er zeker niet omheen; als je wat besteld bij Havaianas krijg je 11% + gratis verzending. Dit wordt al duidelijk nog voordat je de nieuwsbrief opent. Deze boodschap komt namelijk ook terug in de snippet. Daarbij wordt alle belangrijke informatie boven de vouw getoond. Havaianas is er zo van verzekerd dat hun doelgroep weet waar deze actie om draait en dit is precies wat je als webshop wil bereiken, chapeau!

Er is één klein puntje in deze e-mail dat voor verwarring kan zorgen. Onderaan de mail staan namelijk een drietal Unique Selling Points, waarvan er een zegt ‘Gratis verzending.’ Betekent dit dat verzending altijd gratis is en niet alleen specifiek voor deze actie geldt?
In dat geval is het beter om deze niet te vermelden of ze aan te passen naar de actie die gecommuniceerd wordt. Deze nieuwsbrief wordt alleen verzonden naar lezers van de nieuwsbrief. We kunnen er dus vanuit gaan dat zij al bekend zijn met het merk en eventuele voordelen (zoals gratis verzending).

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

Urgentie of toch niet?
Elk bedrijf is vrij om een actie in te vullen zoals zij dit zelf willen. Het zit hem bij Singles’ Day eigenlijk al in de naam; de actieperiode duurt maar één dag. Dit komt in de mail van Havaianas niet zo expliciet naar voren. Ze vermelden dit wel in de microcopy onderaan de e-mail: *Actie geldig online van 08/11/2023 tot 11/11/2023. Kan niet worden gebruikt in combinatie met andere promoties/coupons. Dus in principe informeren zij hun klanten met de benodigde informatie.

Om kopers te activeren is het echter een effectievere zet om de duur ook duidelijk te maken in je nieuwsbrief. Doordat de korting maar zo kort geldig is kan je eventuele twijfelaars ervan overtuigen om toch een aankoop te doen. Je wilt zo’n mooie aanbieding immers niet missen.

Relevantie
Het doel van deze e-mail is heel duidelijk; Havaianas wil de lezer overhalen om een aankoop te doen. Je zou daarmee verwachten dat eventuele secundaire berichten daarom niet van toepassing zijn. Havaianas kiest er echter voor om met een CTA profielverrijking uit te vragen in deze mail. Fout is dit natuurlijk niet, maar de vraag is of het doel van de nieuwsbrief hier helemaal bij aansluit. Liever stuur je potentiële klanten door naar een productpagina.

Epplejeck Black Friday

Bart, wacht niet tot volgende week, de Black Friday Pre-sale begint NU! ⏰

Bekijk de mail

Point of focus
Wat opvalt bij deze Black Friday pre-sale campagne van Epplejeck is dat er vooral heel veel informatie in de e-mail staat. Zoveel zelfs, dat het bijna aanvoelt als een aantal verschillende nieuwsbrieven. 

In deze mail komen de volgende onderwerpen aan bod: pre-Black Friday korting op Bucas dekens, heads up voor MEGA Black Friday aanbiedingen, de nieuwe collectie van QUUR, de nieuwe Heart Collectie van Greetje Hakvoort, 20% korting op de wintercollectie van LeMieux en een kortingsactie op de jassen van Epplejeck.
Kan jij het nog volgen? Wij zijn in ieder geval de draad een beetje kwijtgeraakt over wat deze nieuwsbrief nu precies over wil brengen. Een samenhangend thema ontbreekt.

Hoe kan Epplejeck dit oplossen? Ten eerste door de mails op te splitsen aan de hand van content. Zet (Black Friday) aanbiedingen in één e-mail en de nieuwe collecties ook in een aparte mail. Zo voorkom je  verwarring over de boodschap van je nieuwsbrief.
Ten tweede door het gebruik van personalisatie. De data, bijvoorbeeld, op de website opvangen of actief uitgevraagd kan goed ingezet worden voor dit soort mailings. Vooral wanneer een nieuwe collectie uitkomt wil je die laten zien aan de klanten waarvan je weet dat ze geïnteresseerd zijn. Geef ik als klant aan dat ik graag aanbiedingen en informatie wil ontvangen over QUUR producten, maar niet over producten van LeMieux? Dan weet Epplejeck dat het geen zin heeft om deze specifieke klant berichten over LeMieux te sturen.
Hier per merk verschillende e-mails voor maken hoeft niet. één e-mail opzet voor honderden verschillende klanten met honderden verschillende interesses is genoeg met het dynamisch inladen van content.

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

Optimalisatie is key
Epplejeck gebruikt veel afbeeldingen in deze nieuwsbrief. Ook de productstructuren bestaan hier uit visuals en dat is niet helemaal ideaal. Leuke visuals kunnen je e-mails veel flair meegeven, maar beter is toch om dit met CSS op te lossen. Waarom? Omdat veel e-mailclients, waaronder bijvoorbeeld Outlook, zo zijn ingesteld dat ze afbeeldingen van (onbekende) afzenders blokkeren. Dit heeft, onder de motorkap, een negatief effect op de Open Rate van je campagne.

Heroes Only_Analyse en tips: e-mails onder de loep_Black Friday & Singles' Day

Beïnvloeden met de principes van Cialdini
Een ding dat Epplejeck goed begrepen heeft is dat wie goed doet, goed ontmoet. Dit doen ze door tijdelijk de retourtermijn te veranderen van 30 naar 60 dagen. Ze zeggen dit met de boodschap ‘We weten dat het druk is tijdens de feestdagen en daarom willen we je hiermee helpen.’

Hiermee maken ze perfect gebruik van het opwekken van sympathie, zoals beschreven in de principes van Cialdini. Doordat ze hier hun klanten tegemoetkomen met een langere levertijd zijn klanten ook sneller geneigd om een aankoop te doen. Dit is perfect ingezet door Epplejeck!

Conclusie

Na deze analyse zien we een aantal belangrijke verbeterpunten en terugkerende trends in e-mailmarketing. Zo wordt de volledige personalisatie van e-mailcontent voor een gepersonaliseerde klantervaring steeds belangrijker; en zien we dat een emotionele connectie met klanten kan leiden tot conversies voor jouw bedrijf.

Voor een succesvolle e-mailmarketingstrategie ben je continue bezig met optimalisatie afgestemd op klantgedrag en opkomende trends. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw bestaande klantenbestand niet vergeet. Wanneer jij het creëren van engagement onder de knie hebt, sta je sowieso met 1-0 voor op je concurrenten.

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Anique hoek

Anique

Team Lead Campagnes

Plan een gesprek