Engagement geen prioriteit? Busted!

Blog Heroes Only - Engagement door e-mailmarketing
Blog Heroes Only - Engagement door e-mailmarketing

Gaat jouw volledige marketingbudget op aan het continu proberen aan te trekken van nieuwe (website)bezoekers? Busted! Een veel slimmere strategie is om te focussen op engagement: de relatie met je klanten versterken, zodat ze eerder geneigd zijn om bij jou een herhaalaankoop te doen. Een minder kostbare strategie, die ook nog eens resulteert in duurzamere omzet. Win-win. E-mailmarketing is als marketingkanaal uitermate geschikt om in te zetten om deze engagement bij je klanten te creëren. In deze blog lees je alle ins en outs omtrent het creëren van engagement via e-mailmarketing!

Engagement creëren met e-mailmarketing

E-mail engagement omvat niet alleen het openen van e-mails, het klikken op links en het delen van content. Het betekent dat jouw klanten zich betrokken voelen bij en loyaal zijn aan jouw merk. Wanneer je klanten betrokken krijgt, ben jij top-of-mind en de eerste keuze wanneer ze opnieuw een aankoop willen of moeten doen. Je kunt deze engagement enkel creëren als jij jouw klant daadwerkelijk “kent” en je marketinguitingen aanpast op die specifieke klant. E-mailmarketing is hiervoor een geschikt kanaal en wij hanteren in de basis vaak 3 stappen:

  1. Middels een pop-up op de website vangen we (anonieme) websitebezoekers af. Bezoekers laten hun e-mailadres achter in ruil voor een incentive, bijvoorbeeld korting op hun volgende aankoop.
  2. Vervolgens vallen deze websitebezoekers in een “engagement campagne”. De bezoekers worden eerst geïntroduceerd met het merk en assortiment, en vervolgens ontvangen ze een profielverrijkingsmail. In deze e-mail wordt gevraagd om gegevens achter te laten, zoals interesses, voorkeuren en demografische gegevens.
  3. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een gepersonaliseerd productaanbod te laten zien. Wanneer een klant bijvoorbeeld in de profielverrijking heeft aangegeven “blond en beschadigd haar” te hebben, dan ontvangt deze klant een e-mail met producten voor dit haartype.

Deze profieldata kan vervolgens ook worden ingezet in alle overige nieuwsbrieven. Klanten ontvangen dan bijvoorbeeld geen algemene sale nieuwsbrief meer, waarbij de marketeer de uitgelichte producten selecteert, maar een sale nieuwsbrief met producten die relevant zijn voor die specifieke klant.

Blog Heroes Only - Engagement door e-mailmarketing

Waarom is engagement een onmisbaar onderdeel binnen e-mailmarketing?

Opbouwen van klantrelaties
E-mailmarketing biedt een directe communicatielijn tussen jou en je klanten. Wanneer abonnees actief betrokken zijn bij je e-mails, gaat het verder dan simpelweg het ontvangen van berichten. Het gaat om het creëren van een interactieve dialoog die de band versterkt en een gevoel van verbondenheid opbouwt. Dit kan resulteren in een verhoogde klantenloyaliteit op de lange termijn. Door regelmatig nuttige en relevante informatie te verstrekken, kun je de waarde van je merk vergroten en je klanten laten zien dat je hun belangen serieus neemt.

Personalisatie
Een ander krachtig aspect van e-mailmarketing is de mogelijkheid om content te personaliseren. Door gegevens over het gedrag en de voorkeuren van je abonnees te verzamelen, kun je e-mails creëren die specifiek zijn afgestemd op hun individuele behoeften. Wanneer mensen merken dat de informatie die ze ontvangen echt relevant is voor hen, worden ze meer geneigd om te reageren, door te klikken en betrokken te blijven. Dit leidt niet alleen tot hogere cijfers, maar ook tot een verhoogde kans op conversies en uiteindelijk tot een positieve impact op je bedrijfsresultaten.

Conversie kansen maximaliseren
Uiteindelijk is het doel van elke marketinginspanning het verhogen van de conversies – of dat nu betekent dat mensen een aankoop doen, zich aanmelden voor een webinar of een andere gewenste actie ondernemen. Een geëngageerde e-mail abonnee is veel waarschijnlijker geneigd om te handelen dan iemand die slechts sporadisch je e-mails opent. Door een sterke betrokkenheid te stimuleren, vergroot je de kans dat je abonnees overgaan tot de gewenste actie, waardoor je conversiedoelen worden gemaximaliseerd.

Kansen Die Je Mogelijk Laat Liggen

Nu we begrijpen waarom e-mail engagement belangrijk is, laten we eens kijken naar enkele punten die kunnen aangeven dat je kansen op dit gebied laat liggen.

Standaard nieuwsbrieven
Standaard nieuwsbrieven kunnen de indruk wekken dat je geen oog hebt voor de individuele interesses en behoeften van je abonnees. Als je dezelfde algemene inhoud naar al je abonnees stuurt, ongeacht hun voorkeuren, loop je het risico dat ze zich niet betrokken voelen. Mensen ontvangen dagelijks een overvloed aan e-mails en als jouw berichten niet direct relevant zijn voor hen, zullen ze eerder geneigd zijn om deze te negeren, te markeren als spam of zelfs af te melden voor je nieuwsbrief.

Slimme segmentatie
Slimme segmentatie is een krachtige methode om je e-mails relevanter te maken voor specifieke groepen abonnees. Als je geen segmentatie toepast op je e-maillijst, stuur je mogelijk ongepaste of niet-relevante content naar bepaalde groepen. Dit kan leiden tot irritatie bij de ontvangers, wat resulteert in afhankelijkheid en uiteindelijk uitschrijvingen. Het begrijpen van de verschillende interesses en behoeften van je abonnees stelt je in staat om gerichte content te creëren die aansluit bij hun verwachtingen en meer kans heeft om hen te betrekken.

Gebrek aan interactieve elementen
Gebrek aan interactieve elementen is een andere valkuil. Interactieve elementen zijn de sleutel tot het verhogen van de betrokkenheid in e-mails. Als je berichten statisch en tekstgericht zijn, mis je waardevolle kansen om abonnees actief te betrekken. Knoppen die aanzetten tot actie, enquêtes om feedback te verzamelen, quizzen om de nieuwsgierigheid te prikkelen, of zelfs gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van eerdere interacties – dit zijn allemaal voorbeelden van interactieve elementen die de ontvanger stimuleren om te reageren, door te klikken of zelfs deel te nemen aan de conversatie.

Feedback, de sleutel tot betere relaties
Feedback is waardevol goud in e-mailmarketing. Wanneer abonnees de moeite nemen om te reageren op je e-mails met vragen, opmerkingen of suggesties, is dit een kans om een persoonlijke band op te bouwen. Als je niet reageert, loop je het risico dat abonnees het gevoel krijgen dat hun mening niet telt, en dit kan afbreuk doen aan de relatie die je probeert op te bouwen. Een actieve en attente respons op feedback laat zien dat je de betrokkenheid van je abonnees waardeert en serieus neemt.

Blog Heroes Only - Engagement door e-mailmarketing

In een competitieve wereld waar aandacht schaars is, is het idee dat engagement geen prioriteit heeft onhoudbaar en kan het kansen kosten. E-mail engagement is essentieel voor klantrelaties, personalisatie en conversies. Let op de valkuilen van standaard nieuwsbrieven en het gebrek aan segmentatie. Actieve monitoring en inzet voor betrokkenheid is de sleutel. Versterk relaties, lever relevante content en wees responsief op feedback om een ijzersterk merk te bouwen. Engagement is niet slechts belangrijk; het is absoluut onmisbaar voor succes. Busted, inderdaad: engagement is een onbetwiste topprioriteit!

Van klant naar hero

Wil jij ook net dat stapje extra zetten voor jouw klanten?

Soms is het lezen van blogs niet voldoende en wil je sparren met een specialist. Jason kijkt graag met je mee hoe jij engagement kunt creëren met e-mailmarketing!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Jason hoek

Jason

E-mail Marketeer

Plan een gesprek