Effectief dynamische content inzetten

Blog Heroes Only - dynamische content inzetten voor e-mailmarketing
Blog Heroes Only - dynamische content inzetten voor e-mailmarketing

E-mailmarketing blijft, wanneer op een juiste manier ingezet, een van de meest effectieve manieren om contact te houden met je doelgroep. Om met deze vorm van marketing conversie te stimuleren is het belangrijk om de communicatie persoonlijk en relevant te houden. De krachtigste techniek die je daarvoor in kan zetten is door gebruik te maken van dynamische content. Met dynamische content krijgt iedere ontvanger namelijk unieke content te zien. Zo zijn jouw mails altijd interessant en relevant voor de lezer.

Maar wat is dynamische content nou eigenlijk? En hoe zet je het op een correcte manier in? In deze blog leer je over een aantal strategieën om dit effectief in te zetten.

Dynamische content

Voordat je een ‘winning strategy’ op gaat zetten gaan we eerst even terug naar de basics. 

Met dynamische content kan de inhoud van een e-mail worden aangepast op basis van het gedrag en interesses van de lezer, maar ook met gegevens die je al beschikbaar hebt. Door deze data in te zetten kan je gepersonaliseerde e-mails maken. Hierdoor stuur je altijd de meest relevante content naar de ontvanger van jouw e-mailcampagne. 

Deze manier van personalisatie zorgt ervoor dat de betrokkenheid, interactie en conversies van jouw campagnes aanzienlijk worden vergroot.

We maken bij dynamische content onderscheid tussen interne en externe data.

Blog Heroes Only - dynamische content inzetten voor e-mailmarketing

Interne data inzetten

Een klant of potentiële klant  laat bij interacties met jouw bedrijf gegevens van zichzelf achter. Denk hierbij aan een (voor)naam, geboortedatum, maar bijvoorbeeld ook het laatst aangekochte product. Deze informatie noemen we interne data of klantgegevens.

Er zijn verschillende manieren om dynamische content aan de hand van interne data in te zetten in je e-mailmarketingstrategie.

Personalisatie op basis van naam en andere gegevens
Een eenvoudige en effectieve manier om de aandacht van je lezer te trekken is door de mail te openen met zijn of haar naam. Voeg een persoonlijke touch toe door de ontvanger rechtstreeks aan te spreken.

Je kan dit verder uitbreiden door het inzetten van een verjaardagscampagne. Dé ultieme vorm van een gepersonaliseerde e-mail.

Productaanbevelingen
Op basis van het koopgedrag van jouw klant kan je door dynamische content in te zetten relevante productaanbevelingen laten zien. Stuur bijvoorbeeld een e-mail met producten die vergelijkbaar zijn met wat jouw klant eerder heeft gekocht of bekeken.

Andere strategieën die je met productaanbevelingen kunt inzetten zijn een herhaalaankoop campagne of cross-sell campagne.

Geografische personalisatie
Weet jij de woonplaats van je lezer of het adres van zijn of haar favoriete fysieke winkel? Pas dan de inhoud van je e-mails aan op basis van de locatie van de ontvanger. Dit kan relevant zijn voor het tonen van lokale aanbiedingen of evenementen.

Op gedrag gebaseerde personalisatie
Volg het gedrag van bezoekers op je website en gebruik deze data om dynamische content te genereren. Toont een potentiële klant interesse in een bepaald type product, maar blijft de aankoop uit? Stuur dan een follow-up e-mail met meer informatie over dat product of eventuele kortingen.

Op tijd gebaseerde personalisatie
Is iemand vaak actief op jouw website rond een bepaalde dag of tijdstip? Stuur dan e-mails op basis van het gedrag van de ontvanger. Een e-mail ontvangen met een mooie actie net voordat een website bezoek plaatsvindt kan een conversie uitlokken.

Blog Heroes Only - dynamische content inzetten voor e-mailmarketing

Externe data inzetten

Naast het gebruik van klantgegevens kan je ook dynamische content genereren aan de hand van externe data. Onder externe data vallen onder andere de seizoenen en het weer. 

Personalisatie op basis van het weer
Het weer heeft invloed op de dagelijkse activiteiten en beslissingen van mensen. Door actuele weergegevens op te nemen in je e-mails kan je de inhoud aanpassen aan de huidige weersomstandigheden. Personaliseer dit nog verder door hier geografische personalisatie (interne data) aan toe te voegen. Wanneer het zonnetje schijnt in Groningen kan het in Maastricht best eens vriezen.

Zie hieronder een aantal voorbeelden van hoe je dit toe kunt passen.

Kleding en accessoires
Pas je e-mail aan op basis van het weer in de regio van jouw klant. Wordt het een regenachtige dag? Laat dan relevante producten zien zoals regenkleding en paraplu’s.

Reis- en vrijetijds aanbiedingen
Reisbureaus kunnen met hun e-mails inspelen op het weer van de bestemming van de ontvanger. Koud winterweer hier in Nederland? Stuur dan een overzicht met aanbiedingen voor  last-minute zonvakanties.

Ook voor de horeca kan deze aanpak effectief zijn. Heb je een mooi terras maar gooit de kou roet in het eten? Stuur een e-mail met mooie sfeerbeelden van een gezellig vuurtje bij jouw tafeltjes.

Activiteiten en evenementen
Promoot (plaatselijke) evenementen op basis van het weer. Als het een warme zomerdag beloofd te worden promoot dan barbecues en festivals aan.

Seizoensgebonden personalisatie
Wat natuurlijk hand in hand gaat met het weer zijn de vier seizoenen. Wil je jouw personalisatie wat breder aanpakken? Dan zijn de seizoenen hier een goede mogelijkheid voor.

Zo zet je het in:

Productaanbevelingen
Pas je productaanbevelingen aan op basis van het huidige seizoen. In de lente beveel je tuinartikelen aan, terwijl je in de winter warme kleding en kerstcadeaus kunt promoten.

Promoties
Breng seizoensgebonden kortingen en aanbiedingen onder de aandacht van je ontvangers. Dit kan je doen door aandacht te besteden aan de vakantieperiodes of een mooie valentijnscampagne te versturen.

Design
Elk seizoen heeft haar eigen kleuren en belevingen. Pas de visuele elementen en kleuren van je e-mails aan om te passen bij het huidige seizoen. Dit helpt om een aantrekkelijke merkbeleving te creëren voor jouw klanten.

Wil je graag meer lezen over seizoensgebonden personalisatie? Lees dan ook vooral ons blog over dit onderwerp.

Blog Heroes Only - dynamische content inzetten voor e-mailmarketing

Zet nu jouw beschikbare data in

Door gebruik te maken van dynamische content verhoog je de betrokkenheid, klanttevredenheid en conversieratio’s bij jouw klanten. Combineer interne en externe data om de meest efficiënte campagnes op te zetten. Deze data heb jij vaak al in je bezit en ligt dus voor het grijpen. Er is geen reden om vandaag nog niet te starten met het gebruik hiervan!

Kan jij toch wat hulp gebruiken met het succesvol implementeren van jouw data? Neem contact met ons op dan helpen we je graag op weg!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Rachel hoek

Rachèl

E-mail marketeer

Plan een gesprek