8 tips voor een effectieve e-mail strategie

E-mailmarketing inzetten is een van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken, naamsbekendheid te vergroten en uiteindelijk verkoop te stimuleren. Maar hoe pak je dit nou aan? In deze blog delen we de belangrijkste aandachtspunten. Zodat jij direct aan de slag kunt met het opzetten van een effectieve e-mail strategie. Ga direct aan de slag met deze 8 tips voor e-mail marketing!

1. Definieer de doelgroep

Jouw boodschap wil je zo veel mogelijk afstemmen op de behoeftes, interesses (en misschien wel pijnpunten) van jouw doelgroep. Het uiteindelijke doel is dus dat de inhoud van de mails jouw doelgroep tot hun unieke situatie aanspreekt.

Denk hierbij aan het segmenteren op basis van demografische gegevens, het gedrag (zoals aankoophistorie, maar ook klikgedrag in e-mails of op de website) en het stellen van specifieke vragen (middels profielverrijking).

2. Stel specifieke doelen

Uiteindelijk heb je als doel om te groeien met je bedrijf! Start daarom met een nulmeting om per KPI jouw doelstelling voor e-mailmarketing te bepalen. Met deze doelen kun je meten en verbeterpunten identificeren.

Mocht je pas net starten met het professionaliseren van jouw e-mailmarketing, dan kun je gebruikmaken van benchmarks. Aan de hand van deze informatie kun je een jaardoelstelling voor jouw bedrijf bepalen.

Interessante KPI’s zijn bijvoorbeeld:

  • Open rate (hoeveel ontvangers openen en lezen daadwerkelijk jouw e-mail)
  • Click through rate (hoeveel lezers klikken in je e-mail door naar je website)
  • Omzetaandeel vanuit e-mail

3. Gebruik een duidelijke en beknopte onderwerpregel

Misschien voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg herhalen. Trek de aandacht van de ontvanger en spreek ze persoonlijk aan zodat het hen aanmoedigt om de e-mail te openen. Enkele tips:

  • Hou het kort en krachtig (wij adviseren een maximum van 30 á 40 tekens, omdat bij meer tekens de onderwerpsregel op mobiel wordt afgebroken)
  • Wees specifiek en urgent
  • Gebruik actiewoorden om de ontvanger aan te zetten tot actie
  • Personaliseer wanneer mogelijk (zoals op naam of eerdere aankopen)
  • Vermijd spamwoorden (deze kunnen ervoor zorgen dat je in de spamfolder belandt)

4. Personaliseer je e-mails

Wie houdt er niet van om zich speciaal te voelen? Door je e-mails te personaliseren, geef je de lezer het gevoel dat ze een bericht ontvangen dat speciaal voor hen is gemaakt. Denk hierbij aan: de lezer bij naam aanspreken, de mail af te stemmen op zijn/haar interesses of producten en diensten aan te bevelen op basis van eerdere aankopen.

Personalisatie zorgt voor hogere open rates, click-through rates en conversieratio’s. Kortom, meer aandacht voor de boodschap, meer betrokkenheid bij de inhoud van de mail en meer omzet voor jouw bedrijf.

5. Gebruik visuele elementen

Maak je mails visueel aantrekkelijk met afbeeldingen en video’s. Probeer wel de volgende verhouding aan te houden: 70% tekst en 30% visuals. Je gifjes en video’s zijn vast heel tof, maar je wilt geen overload creëren die de laadtijd van je mails beïnvloedt of dat je e-mail in de spamfolder terecht komt.

6. Houd je e-mails mobielvriendelijk

We kunnen vol enthousiasme aan de slag met de vorige tip en prachtige visuele e-mails maken, maar het is daarbij belangrijk dat je e-mail mobielvriendelijk blijft. We zien te vaak gebeuren dat e-mail marketeers een nieuwsbrief opmaken én testen op hun desktop met een groot scherm, en dat deze e-mail vervolgens niet goed te lezen is op een mobiele telefoon. Dit terwijl zo’n 70%-80% van B2C klanten hun nieuwsbrieven leest op hun mobiele telefoon. En niemand wilt van links naar rechts scrollen of in- en uitzoomen om de mail goed te kunnen lezen.

Heb je daarnaast ook al aan een dark mode template gedacht? Je lezers zullen dit extra waarderen!

7. Voeg een duidelijke call-to-action toe

Wees creatief en duidelijk met call-to-actions. Het zet de ontvanger aan tot actie, zoals het doen van een aankoop. Dit hoeft niet per se voor de hand liggend te zijn zoals ‘Bestel nu’. Wij proberen call-to-actions zo persoonlijk mogelijk te maken. Dit zijn leuke A/B tests om te zien of dit voor jouw doelgroep werkt!

Check hier hoe je een ijzersterke call-to-action opstelt.

8. Optimaliseer je mailinglijst

Je wilt niet dat je mails eindigen in de gevreesde spamfolder. Kijk dus ook zo nu en dan eens kritisch naar je mailinglijst. Is die wel zo ‘schoon’ als je dacht?

Wanneer een subscriber voor een langere tijd je nieuwsbrieven niet opent, raden wij aan om die lezer als “inactief” te markeren en (tijdelijk) niet meer te mailen. Wanneer je teveel inactieve lezers blijft mailen -terwijl ze jouw nieuwsbrieven nooit openen- dan loop je namelijk het risico dat jouw e-mails als spam gezien gaan worden door de e-mail providers. Dit heeft direct invloed op de kwaliteit van jouw e-mail marketing! Het is al een vak apart om ervoor te zorgen dat jouw e-mails geopend en gelezen worden, maar dit wordt wel heel lastig als je e-mails in de spamfolder van klanten terecht komen.

Ons advies is dus om inactieve subscribers tijdelijk niet te mailen, en vervolgens eens in de zoveel tijd probeert te “reactiveren” met een reactivatiecampagne. De insteek van zo’n campagne is specifiek om jouw inactieve lezers te triggeren hun e-mails weer te lezen.

Aan de slag met deze tips voor e-mail marketing

Kortom, het creëren van een effectieve e-mailmarketing strategie vereist een zorgvuldige planning en aandacht voor detail. Door deze 8 ideeën te implementeren, kun je gerichte, boeiende e-mails maken die resultaten opleveren.

E-mail naar the next level

Wil jij ook jouw e-mailmarketing naar the next level brengen? In deze blog las je onze cruciale tips voor e-mail marketing.

Maar soms is het lezen van blogs niet voldoende en wil je sparren met een specialist. Lauren kijkt graag met je mee om voor jou de ultieme e-mailstrategie op te stellen!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Lauren hoek

Lauren
Campagne Specialist

Plan een gesprek