Het belang van e-mail marketing voor Customer Lifetime Value

Heroes Only | Het belang van customer lifetime value
Heroes Only | Het belang van customer lifetime value

In de digitale marketingwereld fungeert e-mailmarketing als een krachtig hulpmiddel waarmee bedrijven direct en persoonlijk kunnen communiceren met hun doelgroep. Hoewel veel marketeers vaak hun focus leggen op het vergroten van hun mailinglijsten en het verbeteren van open rates en CTR, is het cruciaal om ook te focussen op een duurzamere graadmeter voor conversies: de Customer Lifetime Value (CLV).

Wanneer je geen rekening houdt met je CLV riskeer je kortetermijnwinsten boven langetermijnrelaties. Dit kan leiden tot minder klantloyaliteit, (te) hoge kosten in je marketinguitgaven en gemiste kansen voor groei en upselling.

Customer Lifetime Value, wat is het?

In een notendop is Customer Lifetime Value de gemiddelde waarde van een klant gedurende zijn /haar relatie met jouw bedrijf. Er zijn veel variaties op de formule van CLV, maar een gangbare formule die je aan kan houden is: de waarde van een consument vanaf de eerste aankoop, tot het laatst aangekochte product minus de kosten die jij in deze klant steekt. Het is daarom één ding om veel klanten te hebben, maar Customer Lifetime Value focust zich volledig op consumenten die voor jou waardevol zijn en loyaal aan jouw merk.

De CLV wordt bepaald door drie kernfactoren: duur van de klantrelatie, aankoopfrequentie en gemiddelde orderwaarde. Langere relaties en klanten die regelmatig aankopen doen, verhogen de totale waarde van een klant. Een hogere, gemiddelde orderwaarde per transactie doet de CLV stijgen.

Wanneer je de Customer Lifetime Value van je klanten inzichtelijk hebt kan dit je helpen om belangrijke beslissingen te nemen over je marketingstrategieën. Wanneer je weet wie jouw meest waardevolle klanten zijn, kan je ze targeten met gerichte en gepersonaliseerde campagnes om zo het aantal conversies te verhogen.

CLV berekenen doe je zo:

Gemiddelde waarde van een aankoop x het aantal aankopen per periode x De duur van de klantrelatie – bedrag gespendeerd aan leadgeneratie = Customer Lifetime Value.

De CLV omvat niet alleen de waarde van de directe inkomsten die een klant oplevert, maar is ook een meetpunt van hun betrokkenheid en loyaliteit.

Waarom is e-mailmarketing belangrijk voor de Customer Lifetime Value?

CLV leert je om naar de relatie met je klanten te kijken als een langetermijnstrategie. Door in te spelen op de individuele behoeften van je klanten vergroot je de klantbetrokkenheid en stimuleer je daarmee herhaalde aankopen. Daarnaast creëer je waardevolle inzichten via klantfeedback. E-mailmarketing verhoogt de Customer Lifetime Value door algehele klantwaarde over tijd te verhogen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je (potentiële) klanten ambassadeurs worden voor jouw merk? We hebben hieronder een aantal voorbeelden waarmee de klantrelatie verbetert.

Gepersonaliseerde ervaringen

Image Skincare daily skin routine

Heroes Only | Het belang van customer lifetime value

Campagnes die relevante gegevens gebruiken om de klantbeleving te personaliseren, kunnen leiden tot hogere Open Rates en CTR. Wanneer klanten het gevoel hebben dat ze voor jou meer zijn dan slechts een nummer, zal dit resulteren in verhoogde betrokkenheid en loyaliteit.

Image Skincare heeft dit perfect toegepast in hun ‘Daily skincare routine’ campagne. Door klanten te vragen naar hun huidtype en conditie zijn zij in staat om volledig gepersonaliseerde mailings te versturen. In deze campagne stemmen ze productaanbod aan op de wensen van de consument. Daarbij laten ze hun uitzonderlijke klantenservice zien door de mogelijkheid te geven om een adviesgesprek in te plannen bij een salon in de regio waar de klant zich bevindt.

Loyaliteitsprogramma’s

The Wine List tonnetjescampagne

Heroes Only | Het belang van customer lifetime value

Een manier om je klantrelatie te verbeteren, is het bevorderen van herhaalaankopen via loyaliteitsprogramma’s of exclusieve promoties. The Wine List heeft een goed doordacht loyaliteitsprogramma dat klanten stimuleert om toekomstige aankopen te doen. De consument spaart bij elke aankoop ‘tonnetjes’ die ingewisseld kunnen worden voor korting op een volgende bestelling. Op deze manier je bestaande klantenbestand belonen is bijzonder effectief omdat je klanten geen extra handelingen hoeven doen voor hun beloning; zij sparen immers automatisch mee doordat ze een aankoop hebben gedaan.

Cross- en upsell

Toppy, zwembadhulp

Heroes Only | Het belang van customer lifetime value

Het aanbevelen van gerelateerde producten of diensten is een andere manier om meer conversies te behalen. Je kunt de waarde van de aankopen van je klanten verhogen door upgrades of aanvullende producten voor te stellen. Toppy doet dat heel subtiel in deze klantvriendelijke mail. ‘Heb je hulp nodig met het opzetten van je nieuwe zwembad? Geen probleem, wij helpen je op weg! En met deze producten die wij aanraden geniet je ook nog eens langer van je zwembad.’
Hiermee bouwen ze slim goodwill op bij hun klanten; de boodschap komt namelijk helemaal niet over als een cross-sell mailing. door in te gaan op het cross-selling-aanbod, krijgt de consument een meer complete oplossing die beter voldoet aan hun behoeften of hun oorspronkelijke aankoop verrijkt.

Ga voor duurzame klantrelaties

Customer Lifetime Value een cruciale graadmeter die verder reikt dan directe omzet en inkomsten. Het is een sleutelfactor voor het bouwen van sterke klantrelaties en het optimaliseren van marketingstrategieën. Door CLV te integreren in e-mailmarketing, kunnen bedrijven niet alleen de waarde van hun klanten maximaliseren, maar ook duurzame groei en succes op lange termijn realiseren.

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Claudia hoek

Claudia

Digital Designer