3 voordelen van WhatsApp als marketing kanaal

3 voordelen van WhatsApp als marketingkanaal
3 voordelen van WhatsApp als marketingkanaal

WhatsApp is een van de meest gebruikte messaging-apps ter wereld. Met meer dan 2 miljard actieve gebruikers in meer dan 180 landen biedt het platform een geweldige kans voor bedrijven om hun producten en diensten te promoten. In deze blog laten we zien hoe je WhatsApp als marketingkanaal kunt inzetten. Veel bedrijven zijn zich namelijk nog niet bewust van de mogelijkheden. Waar e-mail -maar ook SMS- al veelvuldig worden gebruikt, blijven de mogelijkheden van WhatsApp vooralsnog onderbelicht.

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om je bedrijf te promoten, je klantenbestand te vergroten en bestaande klanten betrokken te houden. Je kunt hiervoor gebruikmaken van allerlei kanalen. Zo is het kanaal e-mail al lang een populaire keuze om in contact te komen met (potentiële) klanten en ook SMS wint aan populariteit. WhatsApp wordt als marketingkanaal echter nog nauwelijks ingezet. Terwijl dit laatste medium hele duidelijke voordelen heeft:

  • Uitlokken van waardevolle interacties (after sales)
  • Snel en gepersonaliseerd communiceren (klantenservice)
  • Creëren van urgentie (marketing)

WhatsApp voor waardevolle interacties

WhatsApp als marketingkanaal biedt een directe communicatielijn tussen jou en je klanten. Dit betekent dat je onmiddellijk feedback kunt ontvangen over je producten of diensten, waardoor je snel kunt reageren op eventuele problemen of kansen.

Waar een orderbevestiging prima per e-mail kan worden verstuurd, leent WhatsApp zich uitermate goed voor after sales communicatie. Juist omdat een klant direct kan reageren als hij of zij nog vragen heeft over zijn of haar aankoop. Zo kun je via WhatsApp instructievideo’s en/of relevante accessoires sturen, met de uitnodiging dat ze mogen appen als ze nog vragen hebben over hun aankoop.

De kans op een reactie na zo’n uitnodiging is via WhatsApp groter dan via e-mail, juist door de aard van het medium. Zo kun je eventuele verwarring of onvrede direct detecteren bij jouw klant, en daarnaar handelen. Door de interactie met jouw klanten uit te lokken, kun je een persoonlijke band met ze opbouwen. Resulterend in een grotere klantloyaliteit en meer kansen om je producten of diensten te promoten.

WhatsApp voor snelle en gepersonaliseerde communicatie

Je kunt WhatsApp niet alleen inzetten voor je after sales campagnes, maar ook voor klantenservice communicatie. Een belangrijke reden waarom bedrijven WhatsApp gebruiken voor klantenservice is omdat het sneller is dan e-mail of telefoon. Met WhatsApp kunnen klanten snel contact opnemen met een bedrijf en kunnen ze verwachten dat ze binnen enkele minuten of zelfs seconden een reactie krijgen. Dit helpt klanten om problemen snel op te lossen en vermindert hun frustratie bij het wachten op een reactie.

WhatsApp maakt daarnaast gepersonaliseerde communicatie mogelijk tussen bedrijven en klanten. Bedrijven kunnen persoonlijke berichten sturen die zijn aangepast op de individuele behoeften en wensen van klanten. Dit kan handmatig worden gedaan door de klantenservicemedewerker, maar kan ook worden geautomatiseerd door een marketeer. Zo kun je automatisch uitvragen naar welke afdeling de klant op zoek is, over welk thema ze meer informatie willen hebben en/of welke producten ze zoeken. Zo’n gepersonaliseerd gesprek met snelle reacties helpt bij het opbouwen van een sterkere relatie met de klant en kan leiden tot meer klanttevredenheid en loyaliteit.

WhatsApp heeft verschillende handige functies voor bedrijven die klantenservice bieden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld automatische antwoorden instellen om klanten te informeren over de openingstijden, of om te laten weten dat er snel contact met hen wordt opgenomen. Bedrijven kunnen ook labels gebruiken om binnenkomende berichten te ordenen op basis van hun status of prioriteit, wat kan helpen bij het efficiënter beheren van inkomende verzoeken.

WhatsApp marketing - Heroes Only

WhatsApp voor het creëren van urgentie

Het versturen van reminders kan net het zetje in de rug zijn die klanten nodig hebben om een actie te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een herinnering dat je huidige abonnement bijna afloopt, het netwerk event over 2 dagen begint, een nieuwe collectie aankondigen en nog veel meer.

Klanten ontvangen vaak meerdere nieuwsbrieven per dag, waardoor het soms maar de vraag is of jouw nieuwsbrief opvalt en überhaupt gelezen wordt. Nu nog weinig bedrijven gebruikmaken van WhatsApp als marketingkanaal, biedt dat voor jou een kans om op te vallen met jouw boodschap. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke relatie met klanten en verhoogt betrokkenheid bij jouw merk.

Aan de slag!

WhatsApp is een krachtig marketingkanaal en biedt vele voordelen. Ben je voornemens om dit kanaal op den duur toe te voegen aan je marketingmix? Start dan zo snel mogelijk met de voorbereidingen. Je kunt en mag klanten namelijk niet zomaar een WhatsApp bericht sturen. Om dit te kunnen doen met je (1) hun mobiele nummer uitvragen en (2) toestemming vragen om ze te benaderen.

Wij kunnen je enerzijds helpen met zo’n verrijkingscampagne en anderzijds met het uitdenken van een ijzersterke WhatsApp strategie voor jouw after sales, klantenservice en marketing. Waar wacht je nog op?

Laat 1-op-1 marketing écht voor je werken!

Je kunt nog zoveel blogs lezen, uiteindelijk moet je aan de slag. Overweeg jij om WhatsApp in te zetten als marketingkanaal? Wij helpen je om jouw kansen inzichtelijk te maken! Bel Robbert op 06-43458166 of plan een gesprek in!