Personaliseer per seizoen met e-mailmarketing

Personaliseer per seizoen met e-mailmarketing
Personaliseer per seizoen met e-mailmarketing

In marketing draait alles om relevantie en verbinding. Het is dan ook niet voor niets dat marketeers vaak gebruikmaken van “inhakers”, zoals Valentijnsdag, Vader- & Moederdag en de feestdagen in december. Je kunt ook relevant zijn door je marketinguitingen aan te passen op de actuele seizoenen, of nog specifieker, op het actuele weerbericht. Zo kun jij de meest relevante producten voor jouw klant op dit moment aanbevelen. In deze blog leer je het belang van seizoensgebonden personalisatie met e-mailmarketing!

Begrijp de Kracht van Seizoensgebonden Personalisatie

Seizoensgebonden personalisatie gaat verder dan de naam van een ontvanger personaliseren in je e-mails. Het gaat om het begrijpen van de unieke kenmerken en gevoelens die elk seizoen met zich meebrengt en het integreren van deze gevoelens en kenmerken in je campagnes. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, elk seizoen roept specifieke emoties en verwachtingen op bij je doelgroep. Als je op dat gevoel inspeelt, voelt de ontvanger zich automatisch meer aangesproken dan wanneer dit niet gebeurt, zoals bij een algemene en generieke e-mail.

Maar ook in de herfst kan het warm en zonnig zijn, en dit kan verschillen per locatie en dus per ontvanger. Je kunt specifiek en realtime inspelen op het relevante weerbericht voor een specifieke ontvanger met behulp van externe weerdata. Met behulp van weer-API’s kun je realtime informatie over de weersomstandigheden van jouw doelgroep verzamelen. Door te weten of het zonnig, regenachtig of koud is op de locatie van je ontvanger, kun je je e-mailinhoud beter afstemmen op hun huidige situatie. Seizoensgebonden personalisatie met e-mailmarketing is pas écht relevant!

Personaliseer per seizoen met e-mailmarketing

Optie 1: Seizoensgebonden personalisatie in onderwerpregels en inhoud

De onderwerpregel van je e-mail is vaak het eerste dat ontvangers zien. Maak gebruik van seizoensgebonden onderwerpregels om direct interesse te wekken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • “De temperaturen lopen op: nu 30% op onze zomercollectie!”
  • “Warm & Cosy: herfstkleuren om je huis op te fleuren”

Belangrijk hierbij is om deze onderwerpregels te combineren met inhoud die daadwerkelijk past bij het seizoen: promoot zomerkleding in de zomer, herfstdecoraties in de herfst en winterse warme dranken in de winter. Een nieuw seizoen is dan ook hét moment om je nieuwe collectie uit te lichten (fashion) of de verzorgingsproducten voor dat seizoen (beauty).

Deze consistentie tussen onderwerp en inhoud versterkt de boodschap en toont dat je de behoeften van je klanten begrijpt.

Optie 2: Seizoensgebonden personalisatie in productaanbevelingen

Seizoensgebonden personalisatie biedt de mogelijkheid om persoonlijke aanbevelingen en aanbiedingen te doen die relevant zijn voor het huidige seizoen. Je past de inhoud van je e-mail dan niet enkel aan op het seizoen of weerbericht (zoals hierboven beschreven), maar ook de specifieke productaanbevelingen op klantniveau. Wanneer je in e-mailmarketing wil personaliseren op klantniveau, dan werk je vaak met productfeeds. Deze productfeeds kun je koppelen aan externe weerdata, waardoor de persoonlijke productaanbevelingen ook matchen bij het seizoen of weerbericht.

Praktijkvoorbeeld 1

Stel, je wilt een sale nieuwsbrief versturen met een gepersonaliseerd productaanbod. Middels de productfeed worden automatisch de meest relevante producten uit de sale categorie geselecteerd voor de ontvanger. Maar het kan dan voorkomen dat een klant een sale product krijgt aangeboden wat totaal niet passend is voor het huidige seizoen (vb. shorts als het regent of zonnebrandcrème in de winter). Door de productfeeds te koppelen aan externe weerdata, voorkom je deze mismatch in persoonlijke aanbevelingen.

Praktijkvoorbeeld 2

Als een klant bijvoorbeeld in de zomer kleding heeft gekocht van een bepaald merk, dan kun je ze bij de start van het nieuwe seizoen aanbevelingen sturen met winterkleding van datzelfde merk. Door te laten zien dat je hun voorkeuren onthoudt en aan hun behoeften voldoet, vergroot je de kans dat klanten opnieuw bij je kopen.

Gebruik van Beelden en Vormgeving

De visuele presentatie van je e-mails is van groot belang. Pas de beelden, kleuren en vormgeving aan voor het bijbehorende seizoen. Gebruik heldere en levendige kleuren in de zomer, warme en rijke tinten in de herfst, en koele en serene tonen in de winter. Visuele consistentie met het seizoen versterkt de algehele ervaring en zorgt voor een onmiddellijke herkenning van je merk.

Personaliseer per seizoen met e-mailmarketing

Creëer een Gevoel van Gemeenschap

Seizoensgebonden e-mailmarketing kan ook worden gebruikt om een gevoel van gemeenschap en betrokkenheid te creëren. Deel bijvoorbeeld klantverhalen of foto’s die passen bij het huidige seizoen. Moedig klanten aan om hun eigen ervaringen te delen, zoals vakantiefoto’s of decoratie-ideeën. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid, maar toont ook dat je merk verder gaat dan alleen verkoop!

Seizoensgebonden personalisatie met e-mailmarketing is een krachtige strategie om relevant te zijn voor jouw klanten. In deze blog deelden we enkele tips en praktijkvoorbeelden. Maar soms is het lezen van blogs niet voldoende en wil je sparren met een specialist. Joost kijkt graag met je naar de ultieme verjaardagscampagne voor jouw organisatie!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Joost hoek

Joost

E-mail Marketeer

Plan een gesprek