Doe meer met je klantdata

Jij kan het verschil maken door klantdata slim in te zetten om je doelgroep te bereiken. Het gebruik van deze data brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee door de steeds toenemende complexiteit van privacyregelgeving. Hoe navigeer je door dit doolhof van regels?

Door de strenge privacywetgeving worstelen veel e-commerce bedrijven met het vraagstuk ‘hoe maken we legaal gebruik van klantdata.’ Want vaak is de data wel beschikbaar, maar het inzetten ervan ligt iets gevoeliger. Het resultaat is een delicate balans tussen gepersonaliseerde content en de privacy regels respecteren. Het laatste wat je wilt is jezelf in de vingers snijden met de Europese AVG wetten, maar wanneer je klanten overgaan naar de concurrent waar data wél ingezet wordt, heb je ook een groot probleem!

Data platforms bieden de oplossing

Met een Customer Data Platform (CDP) en Data Management Platform (DMP) kan je je verzamelde klantdata inzetten en blijf je binnen de kaders van de wet. Een CDP helpt bedrijven bij het samenstellen van een uitgebreid klantprofiel door gebruik te maken van gegevens die met toestemming verkregen zijn. Een DMP verzamelt en beheert grote hoeveelheden data, inclusief niet-direct identificeerbare informatie, voor het uitvoeren van gerichte marketingcampagnes.

Beide zijn technologieën die je helpen te navigeren door het landschap van (data)privacy en beheer. Samen vormen ze een krachtige combinatie om gepersonaliseerde campagnes op te zetten die in lijn zijn met de huidige vereisten.

Omgaan met klantgegevens: creëer vertrouwen en biedt zekerheid

Het is een keuze om de privacyregels aan je laars te lappen, maar een logisch gevolg? Naast juridische risico’s en potentiële boetes raak je ook het vertrouwen van je klanten kwijt. Dit wil je koste wat het kost vermijden. De concurrentie voor online winkels is moordend, dus elke klant die je aan kan sluiten bij jou merk en zorgen dat die aangesloten blijft is kostbaar. Verlies van vertrouwen (bijvoorbeeld door slechte reviews na een privacy-lek) leidt niet alleen tot verlies van de klant zelf, maar ook tot terugval in omzet.

Gebruik data voor klant-specifieke ervaringen

Zonder effectieve datastrategie mis je de kans om je aanbod te personaliseren en blijft de concurrentie jou een stap voor. Wanneer je segmentatie, analyses en personalisatie toepast in je marketingcampagnes biedt jij een waardevolle ervaring voor je klanten. Hierdoor krijg je niet alleen een hoge klantwaardering, maar vergroot je de kans op herhaalaankopen. Betekenisvolle relaties met je klanten opbouwen maakt een ijzersterke marketingstrategie. Onthoudt: engagement is key.

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Jason hoek

Jason

E-mail marketeer