Plein.nl - Dè Online Drogist

Klantbinding door creativiteit & data.

Online drogisterij Plein.nl, een webshop met een ruim aanbod aan verzorgingsproducten, wilde graag haar waardering tonen aan klanten. Door creativiteit en data te combineren, ontvingen alle klanten een relevante en gepersonaliseerde eindejaarsmail. Hoewel het doel klantbinding was, heeft deze campagne ook geresulteerd in conversies, zowel bij actieve als inactieve klanten. Een echte win-winsituatie!

0%

Open rate inactieve klanten

0%

Open rate actieve klanten

0%

Daling in opt-outs

Focus op de klantbinding.

Plein.nl werkt al lange tijd samen met Heroes Only. De afgelopen jaren zijn gezamenlijk prachtige campagnes opgezet. Deze keer kwam Plein.nl met de vraag hoe zij op een creatieve en ludieke wijze iets “extra’s” konden doen voor hun klanten. Ze wilden namelijk hun dankbaarheid uiten en laten weten dat hun klant écht wordt gewaardeerd. Met het oog op klantbinding, zijn we voor hen aan de slag gegaan met een relevante en gepersonaliseerde eindejaarsmail. In deze case lees je hoe we dit hebben aangepakt, en met welk resultaat!

Plein.nl - klant van Heroes Only

Uitdaging

Het doel was helder: dit keer geen harde conversietargets, maar oprechte binding met de klant. Maar hoe pak je dit op een creatieve manier aan?

De oplossing

Inzetten op data en creativiteit resulteerde in een gepersonaliseerde eindejaarsmail waarmee de dankbaarheid van Plein.nl aan haar klanten wordt getoond.

Het resultaat

Naast dat duizenden klanten weer zijn meegenomen naar het nieuwe jaar, heeft de campagne ook gezorgd voor een verrassende conversieratio. En een groot deel daarvan kwam zelfs uit inactieve klanten!

Data en creativiteit: dé perfecte match

Met een helder doel -klantbinding- zijn we aan de slag gegaan. Het eindejaar was in zicht; een mooie kans om te gebruiken als thema van de mail. Vervolgens zijn we gaan kijken hoe we hier een creatieve invulling aan konden geven. Met toegang tot een flinke hoeveelheid aan relevante en leuke data zijn we rond de tekentafel gaan zitten.

Creativiteit en data staan vaak haaks op elkaar, maar wij zien deze combinatie juist als de perfecte match! Alle data die Plein.nl heeft van klanten, wordt gecentraliseerd en gebruikt om klantprofielen op te bouwen. Al deze data hebben we gegoten in het creatieve concept: een terugblik naar 2022.

De eindejaarsmail

Eindejaarsmail Plein.nl door Heroes Only

Wat centraal moest staan in de mail, is dat de klanten een groot deel uitmaakten van het succes van Plein.nl in 2022. Door “Het jaar van jou en Plein” als onderwerp te gebruiken, wordt dit al gelijk uitgelicht. De nieuwsgierigheid bij de klant wordt opgewekt.

De klant wordt door een aantal persoonlijke feitjes heen geleid aan de hand van een vuurwerksterretje dat begint te branden als je door de e-mail scrollt. Deze visual ziet er niet alleen heel leuk uit, maar stimuleert de klant ook om naar beneden te scrollen en zo de gehele e-mail te lezen.

De feitjes worden automatisch in het template ingeladen op basis van de data uit het klantprofiel. Zo is onder andere de laatste aankoop van de klant te zien, hoe vaak de klant afgelopen jaar bij Plein.nl heeft besteld en ook van de productcategorieën waarin de klant de meeste aankopen heeft gedaan wordt een top 3 gemaakt. Oftewel, allemaal weetjes over de klant zelf die leuk zijn om te bekijken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook wat interessante feitjes over Plein.nl zelf in de mail benoemd om de meerwaarde van het bedrijf nog even te belichten. En niet te vergeten: een bedankje aan de klant voor het afgelopen jaar. En dit alles creatief vormgegeven in een interactieve mail!

Eindejaarsmail Plein.nl door Heroes Only

Een zo’n groot mogelijk klantbereik

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk klanten bereikt worden, zijn de ontvangers van de mail opgedeeld in twee groepen: actieve en inactieve klanten. Omdat niet van iedere klant evenveel data beschikbaar was, zijn deze twee groepen weer onderverdeeld in vier subgroepen. Voor iedere groep zijn fallbacks klaargezet, oftewel algemene e-mail blokken die we konden laten zien als er geen gepersonaliseerde data beschikbaar was voor dat specifieke blok. We hebben uitvoerig getest om te valideren dat iedereen op het juiste moment de gepersonaliseerde content of de juiste fallback te zien krijgt.

En dit alles resulteerde in een waar succes! Zo zijn er door deze mail actieve én inactieve klanten naar de webshop gegaan om weer een aankoop te doen. Iets waar de focus niet op lag, maar wel een verrassend en mooi resultaat. Daarnaast lag het opt-out percentage van de actieve klantgroep aanzienlijk lager dan normaal, waardoor al deze klanten weer succesvol mee het nieuwe jaar in zijn genomen.

Top of mind

De insteek om top of mind te blijven is bij Plein.nl zeer goed uitgepakt. Ze gingen net een stapje verder om de klanten iets extra’s te bieden en de klantbeleving te versterken. Geen “nutteloze” mail en niet gericht op conversie, maar de klant iets leuks te laten zien en te bedanken.

Wil jij ook dat stapje extra zetten? Wij denken graag met je mee! Zo kijken we samen welke campagnes kunnen worden ingezet om de klantrelatie te versterken of inactieve klanten terug te winnen.

Eindejaarsmail Plein.nl door Heroes Only

Over Heroes Only

Wij zijn Heroes Only. Ons team bestaat uit helden die blijven pushen om er alles en zelfs nóg meer uit te halen. Wij focussen ons op het vasthouden van aandacht. Engagement dus. Door onze creativiteit en focus op conversie maken wij ongekende impact, samen met onze klant.

Een goede strategie is de basis voor succes. En wat succes voor jou betekent, bepaal jij zelf. We geven je advies aangepast op jouw situatie, jouw wensen en jouw doelstellingen.

Adviesgesprek aanvragen
Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Lauren hoek