Plein.nl - Voordelig je voorraadkastjes vullen

De kracht van winstgevende klantrelaties

0%

Open rate

0%

Click to open

0/1

Nieuwe klant ratio

Referral marketing, dat we voor Plein toepassen als een Tell-a-friend campagne, is een krachtige strategie die trouwe klanten inzet als ambassadeurs voor jouw merk. Met deze aanpak laat je tevreden klanten, nieuwe klanten werven; vaak wordt deze actie gestimuleerd door een beloning aan te bieden. Hierdoor ontstaat er een positieve mond-tot-mondreclame voor je merk.

Door te investeren in referral marketing, bouw je niet alleen aan een loyale klantenkring, maar omzeil je ook de beperkingen en kosten van traditionele online advertentiecampagnes. Het resultaat? Een toename van bezoekers, een versterkte merkreputatie en een stijgende omzet voor jouw webshop.

Plein.nl - klant van Heroes Only

Inzicht in succes:
de onmisbare rol van A/B-testen

Voor een hoog rendement is het noodzakelijk de juiste klantengroep uit te kiezen voor deelname aan je referral campagne. Voor de Tell-a-friend campagne van Plein spreken we specifiek trouwe klanten (hebben al eerder of meerdere malen een aankoop gedaan) en de vrienden van deze trouwe klanten (hebben nog geen aankoop gedaan) aan. Hierdoor vissen we in een grote groep met veel variabele data.

Bij het opzetten van campagnes met zo’n grote doelgroep is het van cruciaal belang om te A/B-testen. De data die we hieruit verzamelen laat ons zien welke elementen van de campagne het effectiefst zijn in het bevorderen van gewenste acties.  A/B-testen zijn een waardevol instrument om de doeltreffendheid van e-mailcampagnes te vergroten en de impact ervan te maximaliseren bij een breed publiek.

Bij Plein hebben we specifiek ingezet op een aantrekkelijke beloning. 50% van de ontvangers krijgt de incentive 10% korting te zien. De overige 50% ontvangt een incentive van €10,- korting.

Wat zeggen de resultaten?

Uit de resultaten (te zien in het groene blok) blijkt dat test B een overduidelijke voorkeur heeft bij de ontvangers. Dit komt terug in een aanzienlijk hogere open rate en CTR. De hogere open rate laat zien dat ontvangers eerder geneigd zijn de e-mail te openen, wellicht vanwege de waarde die zij associëren met de aangeboden korting. Het assortiment van Plein bestaat veelal uit producten in een lagere prijscategorie. De klanten die 10% korting aangeboden krijgen zullen daarom een hoger bedrag uit moeten geven om een bevredigende waarde uit de incentive te halen.

Resultaten test A
(10% korting bij besteding vanaf €50)

Onderwerpregel:
Wie verras jij met 10% extra vriendenkorting? 😃

  • Gemiddelde open rate: 68%
  • Click-through rate (CTR): 20,55%

Resultaten test B
(€10 korting bij besteding vanaf €50)

Onderwerpregel:
Wie verras jij met €10,- extra vriendenkorting? 😃

  • Gemiddelde open rate: 79%
  • Click-through rate (CTR): 28,72%

*Resultaten zijn gemeten in de eerste 4 maanden na livegang.

Het vormgeven van een effectieve Tell-a-friend campagne

Met het opzetten van een Tell-a-friend campagne stimuleren we organische groei door de bestaande klantenkring van Plein in te zetten. Om dit te werk te stellen hebben we diverse marketing-tools ingezet; van het optimaliseren van het aanmeldproces tot naadloze WhatsApp-integratie. Dit alles in samenwerking met hun krachtigste tool,  e-mailmarketing.

De totale campagne bestaat uit een workflow met de volgende drie belangrijkste mails:

  • Het benaderen van de bestaande klant met een belofte van een beloning
  • Het benaderen van de nieuwe klant na aanmelding en het geven van een beloning
  • Het benaderen van de bestaande klant met beloning na plaatsing van bestelling door nieuwe klant

Elke fase is opgezet om niet alleen de betrokkenheid te bevorderen, maar ook om een soepele en aantrekkelijke ervaring te creëren voor zowel huidige als toekomstige klanten.

Referral marketing ingezet voor Plein.nl | Tell-a-friend campagne
Referral marketing ingezet voor Plein.nl | Tell-a-friend campagne

Maximaliseer conversie met Omnichannel

WhatsApp speelt een essentiële rol doordat we via dit kanaal een directe en persoonlijke manier van communiceren kunnen faciliteren. Door Whatsapp te integreren in de Tell-a-friend campagne stimuleer je daarbij snelle en relevante interacties in je doelgroep. Dit versterkt niet alleen de betrokkenheid, maar maakt ook het delen van aanbevelingen toegankelijker, wat de effectiviteit van de referral campagne aanzienlijk verbetert. Daarnaast neemt de kans op een succesvolle doorverwijzing naar nieuwe klanten toe door het informele karakter van WhatsApp.

In de mailings hebben we de functionaliteit toegevoegd om direct de unieke link te delen met vrienden en familie. Hiermee wordt het delen van de uitnodiging een fluitje van een cent!

Blijf optimaliseren voor de beste resultaten

Voor Plein hebben we nu een ijzersterke basis neergezet, maar optimalisatie blijft key. Hoe gaan we ervoor zorgen dat Plein nog betere resultaten behaalt met deze campagne? Door onder andere een herinnering toe te voegen voor bestaande en nieuwe klanten; vooral als er geen bestelling is geplaatst. Sterk personaliseren op basis van aankoopgeschiedenis en het segmenteren van de workflow op basis van actieve en passieve contacten. En het analyseren van e-mailinhoud om het afmeld-percentage te verlagen en de actieve interacties nog verder te stimuleren.

Referral marketing ingezet voor Plein.nl | Tell-a-friend campagne

Jouw stap richting referral marketing.

Tell-a-Friend campagnes zijn winstgevend voor e-mailmarketing om verschillende redenen. Allereerst benutten ze het krachtige principe van mond-tot-mondreclame, waarbij tevreden klanten fungeren als ambassadeurs voor een merk. Daarnaast breid je met referral marketing organisch het klantenbestand uit. Door bestaande klanten aan te moedigen om hun netwerk te betrekken, wordt een bredere doelgroep bereikt zonder extra advertentiekosten. Dit resulteert in een kosteneffectieve manier om nieuwe leads te genereren.

Lauren

Campagne Specialist