Kwekerij Loonen - Bloemen en planten

Bloeiend succes voor Kwekerij Loonen

Hoe Piggy de klantloyaliteit bij Kwekerij Loonen laat groeien

Kwekerij Loonen, een bloemenwinkel en tuincentrum, wilde hun fysieke stempelkaarten vervangen door een digitaal loyaliteitsprogramma. Met behulp van de loyaliteitssoftware van Piggy stond er in no-time een digitaal spaarprogramma. Wil jij op een laagdrempelige manier starten met een loyaliteitsprogramma? In deze case lees je wat de mogelijkheden zijn met de software van Piggy en hoe Heroes Only jou kan helpen met de strategie en uitvoer.

0%

van anoniem naar bekend

0%

redemptie

Het succesverhaal van Kwekerij Loonen

Wanneer je als bedrijf aan de slag wilt met het verhogen van de aankoopfrequentie van jouw klanten, is het opzetten van een loyaliteitsprogramma een logische stap. Je kunt kiezen voor een spaarprogramma met fysieke stempelkaarten of voor een digitaal spaarprogramma. Een digitaal spaarprogramma heeft als voordeel dat je jouw klanten proactief kunt benaderen, om zo herhaalaankopen te stimuleren. Kwekerij Loonen besloot daarom om de overstap te maken van fysieke stempelkaarten naar een digitaal spaarprogramma met Piggy. Een loyaliteitsprogramma dat met veel enthousiasme is ontvangen door hun klanten, en met prachtige resultaten!

Logo Kwekerij Loonen

Uitdaging

Kwekerij Loonen werkte met fysieke stempelkaarten en had daardoor beperkt inzicht in klantgegevens.

De oplossing

De fysieke stempelkaarten zijn gedigitaliseerd middels Piggy loyaliteitssoftware.

Het resultaat

Inzicht in klantgegevens en -gedrag en dus de mogelijkheid om herhaalaankopen te stimuleren. Resulterend in loyale klanten!

Van stempelkaart tot nooit meer ziens

Wie kent ze niet: fysieke kaartjes waarop je stempels kunt sparen. Bedrijven zetten deze spaarkaarten in om klanten aan te moedigen herhaalaankopen te doen door middel van een beloningssysteem. Klanten krijgen stempels bij elke aankoop en wanneer ze een bepaald aantal stempels hebben verzameld, kunnen ze deze inwisselen voor een beloning, zoals korting, gratis producten of andere voordelen. Het doel is om klanten te stimuleren loyaliteit te tonen aan het bedrijf door regelmatig terug te keren en aankopen te blijven doen, in de hoop dat ze steeds meer stempels verzamelen en zo de beloningen verdienen.

Kwekerij Loonen ondervond echter al snel de beperkingen van zo’n fysiek spaarsysteem:

Geen klantgegevens:

Bij fysieke spaarkaarten worden meestal alleen stempels of punten bijgehouden, maar er wordt geen informatie verzameld over de klant zelf, zoals contactgegevens of koopgedrag. Dit maakt het moeilijk om klantprofielen op te bouwen en gerichte marketingcampagnes uit te voeren.

Beperkte communicatie:

Fysieke spaarkaarten bieden geen directe communicatie tussen het bedrijf en de klant. Het is moeilijk om gepersonaliseerde berichten te sturen, zoals speciale aanbiedingen, verjaardagsgeschenken of productaanbevelingen.

Minder flexibiliteit:

Fysieke spaarkaarten zijn beperkt in termen van flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden. Het is moeilijk om het beloningsprogramma aan te passen of nieuwe beloningen toe te voegen zonder de kaarten opnieuw te drukken.

Verlies of vergeten:

Fysieke spaarkaarten kunnen gemakkelijk verloren gaan of worden vergeten door klanten. Dit kan resulteren in verloren punten en teleurgestelde klanten.

Beperkte inzichten en analyse:

Met fysieke spaarkaarten is het moeilijk om gedetailleerde gegevens te verzamelen over het klantengedrag, zoals aankoopfrequentie, voorkeuren en trends. Hierdoor missen bedrijven waardevolle inzichten die kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van hun productaanbod en marketingstrategieën.

Het was wachten of én wanneer de klant zou terugkomen. Daarom ontstond bij Kwekerij Loonen de behoefte om over te stappen naar een digitaal spaarprogramma, dat meer flexibiliteit, communicatiemogelijkheden en gegevensinzichten zou bieden.

Piggy, de alles-in-1 loyaliteitssoftware

Piggy is een alles-in-één loyaliteitssoftware die bedrijven de mogelijkheid biedt om hun loyaliteitsprogramma volledig te digitaliseren, beheren en te optimaliseren. Met Piggy kunnen bedrijven een digitaal spaarprogramma opzetten dat verder gaat dan de traditionele fysieke spaarkaarten.

  • Klantregistratie en -gegevens (NAW, aankoopgeschiedenis en voorkeuren)
  • Spaarprogramma (puntentelling en beloningsbeheer)
  • Marketing automation (geautomatiseerd en gepersonaliseerd)
kwekerij_loonen_piggy_software_stempelkaart

Van stempelkaart naar digitale punten

Kwekerij Loonen maakte gebruik van MailChimp als hun e-mailserviceprovider (ESP). Hun loyaliteitsprogramma was gebaseerd op fysieke spaarkaarten met stempels, waarbij klanten bij elke besteding van 10 euro een stempel ontvingen. Zodra de klant een volle stempelkaart had, kon deze worden ingeleverd voor korting op een volgende aankoop. De fysieke kaarten bevatten naam en adresgegevens, maar er werden geen e-mailadressen verzameld. Hierdoor kon Kwekerij Loonen haar klanten niet benaderen met promoties of nieuwe aanbiedingen. Het ontbreken van e-mailadressen maakte het moeilijk om herhaalaankopen te stimuleren en gepersonaliseerde communicatie te bieden. Het werd duidelijk dat er een nieuwe aanpak nodig was om de klantbetrokkenheid te vergroten en het loyaliteitsprogramma te verbeteren.

Met de overstap naar Piggy’s alles-in-één loyaliteitssoftware heeft Kwekerij Loonen een geheel nieuwe situatie gecreëerd waarin klantbinding en herhaalaankopen centraal staan. De oude stempelkaarten zijn vervangen door een digitaal spaarprogramma dat zowel in de bloemenwinkel als het tuincentrum wordt gepromoot. Dankzij deze vernieuwing kan Kwekerij Loonen nu niet alleen een waardevol klantenbestand opbouwen, maar ook de kans op herhaalaankopen vergroten door gerichte behoeften te creëren.

kwekerij_loonen_piggy_software_tablet

Flexibele beloningen en verleidelijke kortingen

Met Piggy heb je de vrijheid om jouw spaarprogramma geheel naar wens in te richten.

Kwekerij Loonen besloot dat elke euro die klanten in het tuincentrum en de bloemenwinkel besteden, beloond zou gaan worden met 1 punt. Klanten sparen met hun punten voor verschillende beloningen, waarbij ze de keuze hebben uit 8 tot 10 seizoensgebonden beloningen. Van potgrond tot prachtige siergrassen; de beloningen variëren en zorgen voor een aangename verrassing bij het inwisselen.

Kwekerij Loonen besloot te werken met verschillende niveaus: bij 100 punten krijg je jouw eerste beloning. Maar je kunt als klant ook kiezen om door te sparen tot een grotere beloning bij 500 punten! De beloningen variëren van gratis producten tot extra korting.

Een eenvoudig aanmeldproces

Bij het afrekenen worden klanten proactief gevraagd of ze zich willen aanmelden voor het spaarprogramma. Klanten hoeven slechts eenmaal hun e-mailadres te registreren en ontvangen vervolgens een activeringslink vanuit Piggy om hun account te bevestigen. Na het aanmelden, kun je als klant kiezen voor een fysiek kaartje met QR code, die je net als een bonuskaart aan je sleutelhanger kunt hangen, of voor het downloaden van de Piggy app, waarin je persoonlijke QR code is opgenomen. Bij elke aankoop kunnen klanten eenvoudig hun QR code laten scannen om punten te sparen en beloningen te verdienen.

Daarnaast kunnen websitebezoekers zich via een pop-up al aanmelden voor het loyaliteitsprogramma en sparen dan direct 10 punten. Zo kan de Kwekerij klanten al binden aan hun spaarprogramma zonder dat ze in de winkel zijn geweest. Als de potentiële klant zich heeft aangemeld voor het programma, ontvangt hij of zij automatisch een welkomstmail, waarin wordt toegelicht wat het spaarprogramma is en wat de actuele beloningen zijn. Dit als trigger om naar de winkel te komen en te starten met sparen.

Het geheim achter het succes

Dashboards

Met Piggy’s loyaliteitssoftware heeft Kwekerij Loonen inzicht via een gebruiksvriendelijk dashboard, waarin alle transacties, klantgegevens, openstaande punten en beloningen duidelijk worden weergegeven. Hierdoor kan het bedrijf precies zien in welke maanden het extra druk is en daarop anticiperen, maar ook analyseren welke promotieacties het meest succesvol waren en dus voor herhaling vatbaar.

Marketing automation

Maar daar blijft het niet bij; Piggy biedt ook geavanceerde marketing automation. Zodra klanten een nieuwe beloning hebben vrijgespeeld, ontvangen ze binnen een uur een e-mail waarin ze worden uitgenodigd om deze te verzilveren bij hun volgende bezoek. Daarnaast ontvangen klanten drie dagen na hun bezoek een uitnodiging om een review achter te laten, waardoor de betrokkenheid en tevredenheid worden vergroot en positieve mond-tot-mond reclame wordt ingezet.

Gepersonaliseerde nieuwsbrieven

Daarnaast is het voor Kwekerij Loonen mogelijk om via Piggy nieuwsbrieven te sturen naar haar klanten. In iedere nieuwsbrief staat (gepersonaliseerd) vermeld hoeveel punten de klant al heeft gespaard. Blijf je liever gebruikmaken van je huidige ESP? Geen probleem, die kan hoogstwaarschijnlijk eenvoudig worden gekoppeld aan de software van Piggy.

Enthousiaste klanten

De data laat zien dat deze aanpak succesvol is, maar ook klanten geven deze terugkoppeling proactief terug. Ze geven aan specifiek terug te komen bij Kwekerij Loonen voor hun beloning, en kopen dan vaak ook iets extra’s. Klanten zijn enthousiast over het spaarprogramma en het gemak ervan. Met de implementatie van Piggy’s alles-in-één loyaliteitssoftware heeft Kwekerij Loonen een sprong voorwaarts gemaakt in het stimuleren van klantloyaliteit en het verhogen van herhaalaankopen. Het nieuwe digitale spaarprogramma, de flexibele beloningen en de slimme marketing automation hebben de weg vrijgemaakt voor een bloeiende toekomst.

Maar ook veel extra's

Kwekerij Loonen gebruikt Piggy niet enkel voor het digitale loyaliteitsprogramma, maar ook voor het uitgeven en inwisselen van cadeaukaarten. Vroeger gaven ze in het centrum en de winkel fysieke cadeaukaarten weg, maar ook dit proces is geprofessionaliseerd. De Kwekerij heeft een website, geen webshop, maar middels de Piggy software is het mogelijk om toch een digitale cadeaubon te kopen. Als klanten via de website een cadeaubon kopen, ontvangen ze een printbare cadeaubon. Als klanten in de winkel of het tuincentrum een cadeaubon kopen, ontvangen ze een fysieke pas, qua design volledig te personaliseren naar jouw huisstijl.

De cadeaubonnen zijn te scannen in de kassa’s en kunnen via de iPad worden opgewaardeerd met een bedrag naar keuze. In de Piggy software is vervolgens inzichtelijk hoeveel cadeaubonnen nog openstaan en voor welk bedrag. Zo hoef je dat als ondernemer niet meer handmatig bij te houden bij het uitgeven van handgeschreven cadeaubonnen

kwekerij_loonen_piggy_software_cadeaubon
kwekerij_loonen_piggy_software_cadeaubon
kwekerij_loonen_piggy_software_cadeaubon

What’s next?

Er staat nu een hele mooie basis, waarbij Kwekerij Loonen inzicht heeft in haar klanten (het gedrag en de profielen) en proactief deze klanten naar het tuincentrum kan lokken middels het loyaliteitsprogramma en nieuwsbrieven met promoties. Maar daar stopt het niet.

Dataverrijking

Via de software van Piggy is het mogelijk om de profielen van jouw klanten te verrijken met een dataverrijkingscampagne. Mochten niet alle gegevens zijn ingevuld, dan kan de klant via zo’n dataverrijkingscampagne worden gevraagd om de ontbrekende gegevens alsnog aan te vullen. Maar daarnaast kun je ook extra input opvragen, zoals interesses. Deze interesses kun je vervolgens weer gebruiken voor gepersonaliseerde nieuwsbrieven en marketing automation.

Verjaardagscampagne

Via de dataverrijkingscampagne wordt aan klanten gevraagd om hun profiel aan te vullen met jouw geboortedatum. Zij krijgen dan 2,50 euro korting op een bos bloemen voor hunzelf in de week dat ze jarig zijn. Enerzijds een leuk cadeau voor de klant, anderzijds zorgt dit voor betrokkenheid van klanten bij het bedrijf en dus meer aankopen in de toekomst.

Reactivatiecampagne

Als klanten al een langere tijd niet meer in het tuincentrum of bloemenwinkel zijn geweest, ontvangen ze de reactivatiecampagne. De inactieve klanten worden dan herinnerd aan hun openstaande spaarpunten en beloningen, om zo de klanten weer naar het centrum of winkel te bewegen.

Hoe kan Heroes Only helpen?

Een loyaliteitsprogramma kan heel toegankelijk zijn, en hoeft niet duur te zijn. De software van Piggy biedt je een hapbaar pakket. Maar alsnog lopen veel bedrijven en ondernemers ertegenaan dat de kennis, kunde of tijd er niet is om het loyaliteitsprogramma goed in te stellen. En dat is waar wij jou bij kunnen helpen.

Wij kunnen helpen met de strategie, implementatie, uitvoer en/of design, afhankelijk van jouw wens. Dit doen we zowel voor klanten die nog geen loyaliteitsprogramma hebben, als voor klanten die al werken met Piggy en hun spaarprogramma en marketing automation naar een hoger niveau willen tillen. Wij helpen jou op een laagdrempelige manier naar die loyaliteitsfase, voor ongekende impact.

Adviesgesprek aanvragen
Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Anique hoek