Winback of reactivatie?

Blog Heroes Only - Het verschil tussen een winback en reactivatie campagne
Blog Heroes Only - Het verschil tussen een winback en reactivatie campagne

(Dreigend) inactieve klanten: een doorn in het oog van ondernemers en marketing & e-commerce managers. Gelukkig zijn er bewezen strategieën om deze klanten terug te winnen, bijvoorbeeld met een winback- of reactivatiecampagne. Beide campagnes richten zich op het terugwinnen van klanten, maar toch zit er een groot verschil tussen deze campagnes. In deze blog lees je alle ins en outs over hoe de winback en reactivatie campagne jou kunnen helpen bij het herstellen van de klantrelaties.

Winback campagne

Het concept is simpel én effectief, maar het is ook de kunst om het zo aantrekkelijk en passend mogelijk te maken voor je klant. Een winback campagne is bedoeld voor klanten die eerder een aankoop hebben gedaan, maar waarbij enige tijd is verstreken sinds hun laatste aankoop. Deze gepersonaliseerde mails stel je op met als doel het (opnieuw) stimuleren van de interesse in jouw product of dienst en te overtuigen van een nieuwe aankoop.

De inhoud van de winback campagne moet aantrekkelijk en gepersonaliseerd zijn. Denk aan speciale aanbiedingen, een korting of een vriendelijke duwtje in de rug om te herinneren aan al het leuks wat jij te bieden hebt. Kortom, je wilt niet alleen de aandacht vangen, maar ook laten zien dat je ze gemist hebt!

De juiste timing voor het versturen van de winback e-mail is cruciaal. In onze blog “De ultieme winback campagne” lees je hoe we voor onze klant Deurklinkenshop hebben geëxperimenteerd met de juiste timing binnen deze campagne.

log Heroes Only - Het verschil tussen een winback en reactivatie campagne

Reactivatiecampagne

Deze campagne lijkt op de winback campagne, maar toch is er een belangrijk verschil. Ondanks dat klanten binnen een winback campagne niet meer actief zijn, lezen ze nog wél je e-mails. Klanten die in de reactivatiecampagne terecht komen, lezen je mails niet meer omdat ze volledig inactief zijn. Deze campagne wordt dus getriggerd wanneer iemand van actief naar inactief wordt gemarkeerd.

Het is slim om een strategie te gebruiken om je statistieken schoon te houden. Dit kan je bereiken door een specifiek aantal ongeopende e-mails vast te stellen, waarbij iemand van de categorie ‘actief’ naar ‘inactief’ wordt verplaatst.

Door inactieve contacten uit je reguliere mailings/automations te halen, krijg je een realistischer beeld van de werkelijke betrokkenheid van je actieve ontvangers. Dit zorgt voor nauwkeurige open- en click rates.

Bovendien bescherm je hiermee ook de reputatie van je afleveradres. E-mailproviders kunnen een hoog aantal inactieve lezers in je lijst namelijk markeren als spam. Dit zou dus betekenen dat zelfs de mails die je uitstuurt naar je actieve lezers, niet goed aankomen!

Wakker worden!

Om ervoor te zorgen dat jouw klanten weer actief worden, is het belangrijk om te starten met een knaller van een onderwerpregel! Je wilt dat ze gewoon niet anders kunnen dan op jouw e-mail klikken. Het doel is namelijk dat je klant de mail opent, zodat de klant van inactief naar actief gaat en weer kan worden meegenomen in je mailings.

Zo gebruikt onze klant Fuelyourbody in hun winback campagne als onderwerpsregel Jouw koelkast is niet de enige die je mist 🥺 om interesse te wekken; en in hun reactivatie campagne Laatste kans op €5 korting om urgentie te creëren.

Als de klant de mail heeft geopend, zorg dan ook voor passende content. Je kan hierbij denken aan een speciale aanbieding gerelateerd aan de interesses van de klant. Ook is dit een goede manier om in te checken of de mailings die je voorheen stuurde wel écht bij de klant passen. Denk bijvoorbeeld aan e-mailvoorkeuren, zoals frequentie. Door deze gesprekken aan te gaan, leer je nog meer over hun wensen en behoeften, zodat je jouw volgende strategie nóg slimmer en doeltreffender kan maken!

Blog Heroes Only - Het verschil tussen een winback en reactivatie campagne

Jouw klanten terugwinnen.

Wil jij jouw (dreigend) inactieve klanten reactiveren? In deze blog las je twee succesvolle manieren om dat te doen.

Maar soms is het lezen van blogs niet voldoende en wil je sparren met een specialist. Lauren kijkt graag met je mee naar de meest succesvolle winback en reactivatie campagne voor jouw bedrijf!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Lauren hoek

Lauren

Campagne Specialist

Plan een gesprek