Hoe spam en deliverability impact hebben op jouw e-mail marketing

Blog Heroes Only - Hoe spam en deliverability impact hebben op jouw e-mail marketing
Blog Heroes Only - Hoe spam en deliverability impact hebben op jouw e-mail marketing

Merk je dat veel van jouw klanten zich uitschrijven voor je e-mailcampagnes? Of dat de mails die jij verzendt niet aankomen bij de ontvangers? Dan is het slim om eens te kijken naar jouw deliverability en spam percentage.
Wat kun je doen om een sterke e-mailreputatie te krijgen of behouden? Er zijn een hoop geautomatiseerde oplossingen, maar belangrijk is dat je kijkt naar welke oplossing past bij jouw bedrijf. Vergeet niet om je gezonde verstand te gebruiken.

Wanneer je e-mails verstuurd die als spam worden gemarkeerd, is je boodschap niet effectief voor jouw doelgroep en ben je in sommige gevallen zelfs strafbaar!
In deze blogpost kom je te weten wat spam en deliverability zijn, waarom dit voor jou van toegevoegde waarde is  en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw e-mails ook daadwerkelijk de inbox van je ontvangers bereiken.

Wat is spam eigenlijk?

Met spam bedoelen we ongewenste e-mails die in grote getalen naar mensen worden verzonden. Dit wordt vaak gedaan met commerciële bedoelingen.

De gedachte hierachter is: hoe meer ik verstuur, hoe groter de kans op een actie. Dit klopt echter niet. Spam-mails hebben namelijk een ontzettend lage ROI met een gemiddeld responspercentage van 0,001%. Dit betekent dat er bij 10.000 verzonden e-mails één iemand is die hier actie op onderneemt.

Waarom is spam slecht voor je bedrijf?

Wanneer je lage open- of leespercentages hebt, bestaat er een groter risico dat je e-mails worden gemarkeerd als spam. Je moet er in dat geval alles aan doen om de engagement van je klantenbestand te vergroten!
Als spam niet op de juiste manier wordt aangepakt loop je als bedrijf het risico dat je door e-mail providers op de zwarte lijst wordt gezet. Wanneer dit gebeurt gaan al jouw e-mails rechtstreeks naar de spamfolder van jouw klanten of worden zelfs helemaal geblokkeerd en nooit verstuurd.

Blog Heroes Only - Hoe spam en deliverability impact hebben op jouw e-mail marketing

Wat is deliverability en waarom is het belangrijk?

Deliverability verwijst naar het vermogen van je e-mails om de inbox van de ontvangers te bereiken, zonder als spam te worden gemarkeerd. Het is een van de belangrijkste factoren die bepalen of jouw e-mailcampagnes een succes worden of niet. 

Hoe voorkom je spam en bereik je een hoge deliverability?

 • Schoon je lijst met subscribers regelmatig op
  Bekijk regelmatig je e-maillijsten en schoon waar nodig deze lijsten op. Verwijder inactieve, ongeldige en dubbele e-mailadressen. Hiermee verhoog je niet alleen je deliverability, maar bespaar je ook nog kosten.
 • Vraag jouw klanten om toestemming
  Zorg ervoor dat je alleen e-mails verstuurt naar ontvangers die expliciet toestemming hebben gegeven om mails te ontvangen. Deze toestemming kan je onder andere verzamelen met opt-ins. Dit helpt bij het verminderen van spamklachten.
 • Gebruik een herkenbare afzender
  Je wekt vertrouwen op bij jouw klanten door een herkenbare afzender voor je e-mailcampagnes te gebruiken. Kies er daarom voor om te verzenden vanuit een persoon, bijvoorbeeld Kimmie@. Vermijd een algemeen e-mailadres zoals info@ of contact@.
 • Test je e-mails
  Voer regelmatig A/B-tests uit om te zien welke (elementen van je) e-mails het beste preseteren en pas je strategie daarop aan. Wanneer jouw e-mails relevant zijn bereik je betere resultaten en zal je minder snel worden gemarkeerd als spam. Betere prestaties gaan hand in hand met een betere deliverability.
 • Optimaliseer de onderwerpregel en inhoud van je mail
  Gebruik duidelijke en relevante onderwerpregels die een sneakpeak geven van wat er in je mail staat. Gebruik geen misleidende onderwerpregels om je open rates te verhogen. Misleidende onderwerpregels leiden tot spamklachten en verminderen je e-mailreputatie.
 • Houd je verzendfrequentie in de gaten
  Het overmatig versturen van e-mails kan leiden tot hogere uitschrijf-percentages. Wanneer dit gebeurt zullen e-mailproviders, misschien zelfs onterecht, jouw e-mails als spam gaan beschouwen. Wees consistent in het versturen van mailings en onthoud dat overdaad schaadt.
 • Monitor je reputatie
  Gebruik tools zoals e-mail authenticatie-protocollen (SPF, DKIM, DMARC) om te zorgen dat jouw e-mails als authentiek worden beschouwd. Monitor daarnaast ook je e-mailreputatie om ervoor te zorgen dat je als een betrouwbare afzender wordt gezien.
Blog Heroes Only - Hoe spam en deliverability impact hebben op jouw e-mail marketing

Wees succesvol

Voor een succesvolle campagne is het belangrijk dat je regelmatig je deliverability en spam percentage monitort en daarop bijstuurt. Beide zijn een cruciale factor die ervoor zorgen dat je e-mails de inbox van jouw klanten bereikt. Zorg dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen in e-mailmarketing en blijf werken aan het verbeteren van je deliverability.

Heb je hier toch wat hulp bij nodig? Geen probleem. Wij helpen je graag om jouw campagnes naar een hoger niveau te tillen!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Joost hoek

Joost

E-mail marketeer

Plan een gesprek