Pak toenemende anonimiteit aan met First Party Data

First party data vs toenemende anonimiteit | Heroes Only
First party data vs toenemende anonimiteit | Heroes Only

Door aangescherpte privacywetgeving wordt het steeds moeilijker voor retailers om legaal klantgegevens te verzamelen. Met het stoppen van third-party cookies door onder andere Google Chrome en Apple Safari, wordt de focus op first party data nog belangrijker. Want hoe verstuur je gepersonaliseerde boodschappen zonder de voorkeuren van je klanten te kennen?

Strengere regelgeving en toename van privacy instellingen

We zien een shift in de e-commerce wereld. Het gaat niet altijd meer om het goedkoopste product. Jouw klanten willen sfeer en beleving; ook bij online aankopen. Een gepersonaliseerde ervaring zorgt ervoor dat jij voorblijft op de concurrent. Om jouw klanten op deze manier te kunnen benaderen heb je gegevens nodig. En juist daar wringt de schoen.

Anonieme browsers, adblockers, VPN’s en andere privacytools maken het moeilijker om klantgegevens te verzamelen. Doordat deze tools eenvoudig in gebruik zijn kiezen steeds meer websitebezoekers er bewust voor om hun gegevens af te schermen.

Daarnaast hebben we sinds mei 2018 ook te maken met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Deze Europese privacywet  heeft strenge regels ingevoerd voor het verzamelen en verwerken van persoonlijke gegevens. Adverteerders moeten nu toestemming krijgen voor het gebruik van deze gegevens voor gerichte advertenties.

First party data inzetten om klantgegevens te verzamelen

Een ding is dus zeker: je gaat het niet meer redden met de kleine hoopjes data die je nog kunt verzamelen. Hoe zorg je er dan toch voor dat je jouw klanten die felbegeerde persoonlijke boodschap kunt versturen?  Het antwoord ligt bij first party data. We leggen je uit wat het is, hoe je het kan gebruiken én waarom het zo waardevol is om te hebben.

In een notendop is first party data de gegevens die je rechtstreeks van je klanten verzamelt door interacties met hen aan te gaan. Je nodigt hiermee je klanten uit om informatie over zichzelf achter te laten.

First party data is ontzettend waardevol omdat het nauwkeurig en betrouwbaar is, afkomstig van directe interacties met je doelgroep. Er zit daarnaast geen enkele limiet op de gegevens die je uit kan vragen. Denk aan demografische gegevens, leeftijd, maar ook voorkeuren voor bijvoorbeeld gouden of zilveren sieraden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Let wel op dat je niet lukraak vragen gaat stellen; de gegevens die je krijgt moet je ook echt gaan gebruiken.
Willen klanten deze gegevens toch niet delen? Dan vullen ze die simpelweg niet aan. Hoewel niets verplicht is, levert elk ingevuld profiel een schat aan informatie op, wat je marketingstrategieën aanzienlijk versterkt.

First party data vs toenemende anonimiteit | Heroes Only

Je hebt voldoende data verzameld, en dan?

Je hebt niets aan al je vergaarde data als je daar vervolgens niet slim gebruik van maakt. Hoe je verzamelde first party data opvolgt is key voor een succesvolle marketingstrategie.

Krijg inzicht in het totaalplaatje

Begin daarom eerst met het analyseren van alle data om patronen en trends te identificeren. Gebruik deze inzichten om je campagnes relevant te maken voor je doelgroep en personaliseer per individu. Denk hierbij aan gepersonaliseerde e-mails, aanbevelingen op basis van eerdere aankopen, en gerichte advertenties die inspelen op specifieke interesses en voorkeuren.

Blijf top of mind

Daarnaast is het belangrijk om je klanten regelmatig te betrekken bij jouw bedrijf. Dit kan door middel van feedbackformulieren en door actief aanwezig te zijn op social media. Door een dialoog aan te gaan, vergroot je niet alleen de klanttevredenheid, maar blijf je ook continu up-to-date met de wensen en behoeften van je doelgroep. Je beweegt hierin mee, blijft klantgegevens verzamelen en past je campagnes daar continu op aan.

Wees transparant

Vergeet niet om de data ethisch en verantwoord te gebruiken. Transparantie over hoe je gegevens verzamelt en gebruikt, versterkt het vertrouwen van je klanten in jouw merk. Dit kan het verschil maken tussen eenmalige aankopen of een terugkerende klant.

Ga voor een 1-op-1 marketing strategie

Kortom, first party data biedt een schat aan mogelijkheden. Door deze data strategisch in te zetten, kom je tot de kern van waar 1-op-1 marketing voor staat: het verbeteren en verdiepen van de relatie met je klanten.

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Tim hoek

Tim

Chief Operational Officer