Veranderingen bij Gmail vanaf februari 2024. Ben jij er klaar voor?

Gmail is een van de meest prominente e-maildiensten in gebruik. Gmail blijft zich voortdurend inspannen om de gebruikerservaring te verbeteren en ongewenste e-mail (SPAM) tot een minimum te beperken. In 2024 staan er opnieuw ingrijpende veranderingen op de agenda bij Google. Vanaf februari 2024 worden belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wereld van e-mailmarketing. In deze blog nemen we je mee langs deze veranderingen, zodat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat.

1. E-mail authenticatie

Gmail zal nog meer nadruk leggen op de authenticatie van e-mails die wordt ingesteld. Deze instellingen zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat jouw e-mails in de inbox van ontvangers belanden en niet in de spamfolder terechtkomen. Het is momenteel al van groot belang voor bulkverzenders om SPF, DKIM en DMARC te gebruiken om e-mails te valideren en phishing te voorkomen. In 2024 wordt dit nog belangrijker. Wie deze instellingen niet op orde heeft, zal vrijwel zeker in de spamfolder belanden.

2. Eenvoudiger afmelden

Google streeft ernaar de gebruikerservaring te verbeteren door het afmeldproces voor e-mailabonnementen te vereenvoudigen. Vanaf februari 2024 moeten ontvangers zich met één enkele klik kunnen afmelden voor jouw mailinglijst. Waar je voorheen nog kon vragen naar de reden van de afmelding voordat deze definitief was, moet dit nu onmiddellijk gebeuren zodra de ontvanger op de afmeldlink klikt. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om optioneel te informeren naar de reden van afmelding. De verwerking van deze afmelding mag maximaal 2 dagen duren.

3. Aanvaardbare spampercentages voor Gmail

Google zal ook kijken naar het spampercentage van bulkverzenders. Als jouw e-mails een spamratio van boven de 0,3% hebben, loop je het risico om in de spamfolder te belanden. Iedereen die bulkmails verstuurt, moet onder dit percentage blijven om ervoor te zorgen dat hun e-mails de inbox van ontvangers bereiken.

Zoals je hebt kunnen lezen, legt Google strengere eisen op aan bulkverzenders. Als je een mailinglijst hebt met meer dan 5000 ontvangers, is het van cruciaal belang om je goed voor te bereiden op 2024.

Hier zijn enkele tips om je voor te bereiden:

  • Pas je afmeldpagina aan zodat ontvangers zich direct kunnen afmelden.
  • Zorg ervoor dat je mailinglijst schoon en up-to-date is.
  • Controleer regelmatig de e-mailauthenticatie-instellingen en zorg ervoor dat ze correct zijn.
  • Houd je spamratio actief in de gaten. Als deze boven de 0,3% uitkomt, is het tijd om actie te ondernemen.

Heb je vragen over deze veranderingen of heb je hulp nodig bij het implementeren van aanpassingen? Neem contact met ons op en we zullen je actief adviseren en begeleiden op basis van onze expertise om jouw e-mailverkeer te optimaliseren.”

Ben jij goed voorbereid?

Onze specialisten kijken graag met je mee.

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Tim hoek

Tim

Chief Operational Officer

Plan een gesprek