Checklist: e-mails op mobiel

Checklist: waar moet een goede e-mail op mobiel aan voldoen? - Heroes Only
Checklist: waar moet een goede e-mail op mobiel aan voldoen? - Heroes Only

Met de groeiende afhankelijkheid van smartphones voor dagelijkse activiteiten, is mobiel lezen van e-mails de nieuwe norm geworden. Het is daarom belangrijk dat marketeers begrijpen hoe ze e-mails kunnen ontwerpen die perfect passen bij de mobiele ervaring. In deze blog delen we dé checklist om e-mails te creëren die optimaal presteren op mobiele apparaten.

Checklist.

1. Kies een responsief ontwerp

Een responsief ontwerp is de hoeksteen van mobielvriendelijke e-mails. Zorg ervoor dat je e-mails automatisch worden aangepast aan verschillende schermgroottes en -oriëntaties. Dit garandeert een consistente en aantrekkelijke weergave, ongeacht of de ontvanger een smartphone, tablet of desktop gebruikt.

2. Beperk de E-mailbreedte

Een mobiel scherm is doorgaans smaller dan desktopschermen. Houd de e-mailbreedte dus beperkt tot ongeveer 320-550 pixels om te voorkomen dat ontvangers horizontaal moeten scrollen. Hierdoor wordt de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid verbeterd.

3. Maak Gebruik van Grote CTA-knoppen

Zorg ervoor dat call-to-action (CTA) knoppen groot genoeg zijn en voldoende ruimte hebben om gemakkelijk te worden aangeklikt met een vinger. Gebruik contrasterende kleuren om de knoppen op te laten vallen en moedig interactie aan.

4. Minimaliseer Tekst en Verhoog Scanbaarheid

Mobiele gebruikers hebben de neiging om te scannen in plaats van grondig te lezen. Houd je tekst beknopt en verdeel het in kleine paragrafen en opsommingstekens voor een betere scanbaarheid. Gebruik ook duidelijke koppen om de inhoud te structureren.

5. Optimaliseer Afbeeldingen

Beperk het gebruik van zware afbeeldingen om snelle laadtijden te garanderen. Probeer de totale grootte van je e-mail, inclusief alle inhoud (tekst en afbeeldingen), te beperken tot 100 tot 200 kB. Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies en gebruik alt-tekst om de inhoud te beschrijven voor het geval afbeeldingen niet worden weergegeven.

6. Test op Verschillende Apparaten & E-mailclients

E-mailclients variëren sterk in hoe ze e-mails weergeven. Test je e-mails op verschillende mobiele apparaten en e-mailclients (zoals Gmail, Apple Mail en Outlook) om ervoor te zorgen dat ze overal correct worden weergegeven.

7. Vermijd Overmatig Gebruik van Interactieve Elementen

Hoewel interactieve elementen zoals carrousels en complexe formulieren indrukwekkend kunnen zijn, kunnen ze op een mobiel apparaat soms problemen veroorzaken. Overweeg het gebruik ervan zorgvuldig en zorg ervoor dat ze goed werken op verschillende apparaten.

8. Houd Rekening met Laadsnelheid

Snelle laadtijden zijn cruciaal voor mobiele e-mails! Minimaliseer het gebruik van externe scripts en houd de e-mail gestroomlijnd om de laadtijd te verbeteren.

Mobile first

Door deze ontwerptips en best practices te implementeren, kun je e-mails creëren die naadloos aansluiten bij de mobiele levensstijl van je doelgroep. Dit betekent niet alleen dat je e-mails er visueel aantrekkelijk uitzien op smartphones, maar ook dat ze toegankelijk en bruikbaar zijn voor gebruikers, waar ze zich ook bevinden.

Dit heeft ook direct impact op je e-mailmarketingprestaties. Je kunt hogere open- en klikratio’s verwachten, wat direct bijdraagt aan een grotere betrokkenheid van je doelgroep. Je vergroot de kans dat ontvangers je e-mails daadwerkelijk lezen, de inhoud waarderen en actie ondernemen. Dit leidt tot een verbeterde conversie en ROI voor je e-mailmarketinginspanningen.

Kortom, in een wereld waarin smartphones de norm zijn geworden, zijn mobielvriendelijke e-mails niet langer een luxe, maar een noodzaak. Door je te richten op deze “mobile first” benadering van e-mailmarketing, kun je je merk beter positioneren, je doelgroep beter bereiken en uiteindelijk meer succes behalen met je e-mailmarketingcampagnes.

Mobile first e-mail marketing

Wil jij jouw e-mails optimaliseren voor smarpthones en tablets? In deze blog deelden we een checklist met 8 punten om jou op weg te helpen.

Maar soms is het lezen van blogs niet voldoende en wil je sparren met een specialist. Menno kijkt graag met je mee welke stappen jij nog kunt zetten om je e-mails te optimaliseren voor mobiele apparaten!

Heroes Only gepersonaliseerde marketing, e-mail marketing en strategie. 1 op 1 marketing engagement agency | Menno

Menno

E-mail Developer

Plan een gesprek